Felfoghatatlan, gyalázatos, érthetetlen és sorolhatnánk még a jelzőket arra az állapotra ami elképesztő természetkárosításként a szemünk előtt hever szerte az országban.

Sok egyéb mellett most újra az utak menti erdők, árkok szeméttel telítettsége verte ki a biztosítékot az egyesületünknél. Ezt a témát mi már több formában elemeztük, boncolgattuk, nyilvánosságra hoztunk számtalan videót, sok, sok képet.

Megkerestünk illetékeseket, hivatalokat, erdő, föld tulajdonosokat, sajnos nem sok eredménnyel. Több szemétszedési akcióban részt vettünk, de mindig hangsúlyoztuk, hogy nem szemetet kellene szedni, hanem kellő törvényekkel, intézkedésekkel, büntetésekkel megakadályozni azt, hogy kikerüljön a szemét az erdőbe. Az iskolák, a szülők fontosságáról, felelősségéről is  írtunk (sok embernek nem tetszett az igazság), de sem a hatóságoknál, sem a médián keresztül átütő sikert nem értünk el.

Szőrnyű azt látni, ahogy naponta ezrek dobálják ki büntetlenül az autóikból az üres palackokat, dobozokat, zacskókat, cigarettás dobozokat és úgy mindent is, ami az autóban már szemét, de nem az első szemetesig viszik sokan, hanem egész egyszerűen kihajítják az út menti árokba?!

Mivel enyhe telünk van és nem takarja hó sem a szeméttel borított utak mentét, az erdős területeket, jól láthatók a szemét kupacok, sok helyen komplett illegális szemét lerakatok.

Az elmúlt hetekben újra többen kerestek bennünket, hogy hiába a sok önkéntes szemétszedés tavasszal és ősszel, sajnos nem lesz kevesebb a szemét. Az enyhe idő miatt jól láthatóan most a téli hónapokban is mindenhol növekszik a szemét mennyiség.

Tényleg ennyire nem törődik a társadalom nagy része a környezetével, azzal, hogy mit hagyunk az utódainkra??? Hát sajnos ennyire!!!

A hatóságoktól azt a választ kapjuk mindig, hogy tetten kell érni a szemét lerakót, az erdő tulajdonosoktól, közútkezelőtől pedig, hogy nem tehetnek minden bokorra kamerát.

Az átlag ember meg közömbösen nézi……bizony nagyon sokszor tetten lehetne érni a bűncselekményt elkövetőt, fel lehetne írni a rendszámát, videót lehetne készíteni róla és eljuttatni a rendőrségre, de tisztelet a kivételnek, rettenetesen kevesen teszik ezt meg!

Természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a törvényeink, az esetleges büntetések a természetkárosítással, szemét lerakással kapcsolatban egész egyszerűen nevetségesek.

A megoldás a jó érzésű emberek, természetünket féltő, védő magyarok összefogása lenne.

Nem szabadna elmenni megállás nélkül egyetlen szemétlerakó mellett sem, dokumentálni, jelenteni kellene mindenkinek (bizonyítottan nagyon sok esetben több szemtanúja van ezeknek a gyalázatos természet károsításoknak, de nem akarnak az emberek belekeveredni, így meg sem állnak, homokba dugják a fejüket.)

A legfontosabb pedig a büntetési tételek drasztikus megemelése lenne.

Ha adott esetben letöltendő börtönt is kapnának a visszaeső szemetelők, vagy tízszeresére, húszszorosára emelnék a pénzbírságot, egész biztosan lenne visszatartó ereje.  Ehhez törvény módosításra van szükség.

Egyesületünk megtette az első lépéseket ezzel kapcsolatban, hogy kerüljön a törvényhozás elé egy olyan törvénymódosító javaslat, amely elrettentő hatással bírna.

Addig amíg egy valódi össztársadalmi összefogás nem születik ez ügyben, sajnos maradnak az önkéntes szemétszedések, az ilyen posztok megírásai, a természetvédő civilek sokszor szélmalomharcot vívó tevékenységei.

Tegyünk érte mindannyian, otthon, iskolában, közösségekben, hogy minél több gyerekhez, felnőtthöz eljusson a lényeg!

A lényeg pedig nem más, mint hogy nem a szemétszedés a megoldás, hanem, hogy a szemét, autógumi, háztartási hulladék, építési törmelék stb. ne kerüljön ki a természetbe!!!

A segíteni vágyó természetbarátok keressenek bennünket.

Mivel állami támogatásban nem részesül egyesületünk,  ha a legkisebb összeggel is  támogat bennünket természetvédő, állatmentő, hagyományőrző munkánkban, azt nagy tisztelettel megköszönjük!

Egyesületünk elérhetőségei:
info@nre.hu
Bankszámlaszámunk: 10104820-77792500-01005003 Budapest bank