Az alábbi levelet amit újra elolvashatnak a poszt után, mint független megyei képviselő és mint az egyesületünk alelnöke küldtem több mint két hete a két képviselő Úrnak. Ez csak azért lehet érdekes, mert ha egy megyei képviselőnek és egy környezetvédelemmel foglalkozó egyesület alelnökének nem válaszolnak, nem reagálnak SEMMILYEN formában, akkor mit várhat egy szavazó polgár???

Ezek szerint sajnos igaz az a megállípítás, hogy csak és kizárólag megrendezett, megszervezett „akciók” során „zöldül” be a politikusaink nagy része és a kampányaik idején fotózkodnak kutyával, szemétszedőkkel mindenhol, de a való világban ilyen súlyos témával kapcsolatban még csak egy semmit mondó válaszra sem méltatják az embereket?! Mielőtt felmerülne az a kérdés, hogy esetleg nem olvasták, az szóba sem jöhet, mivel a levél elküldése előtt sms-ben jómagam kértem mindkettő képviselő Úrat arra, hogy küldje el azt az e mail címét amit rendszeresen olvas. Ráadásul személyesen ismerjük egymást régóta, tehát tudták, ha kérem az e mail címüket akkor levelet fognak tőlem kapni…..tehát 100 %, hogy mindketten olvasták szinte azonnal.

Beigazolódni látszik sajnos ezen a területen is, amit az egyesületünk képvisel, hogy pártpolitikától és pártpolitikusoktól függetlenül (egyik képviselő Úr kormánypárti, másik ellenzéki) a civil erők, a civil mozgalmak tesznek a legtöbbet a természet és környezetvédelemért. Ráadásul úgy, hogy a törvényhozásba bekerülni egy civil szerveződésnek nagyon kevés esélye van, konkrétan semmi. Kellőképpen meg lettek nyírbálva a lehetőségeik.

Nekem és a civileknek mégsem az a célunk, hogy bármelyik O.Gy. képviselőnket kritizáljuk, bántsuk, hanem elsősorban a figyelem felketése. Azt várom ettől a nyílt levéltől, hogy nem támadásba lendülnek az Urak és nem olyan két levelet kell olvasnom ahol felsorolás szinten fogom látni eddigi tevékenységüket a környezet védelemben ……..hanem ha megkésve is , de átérzik a helyzet türhetetlen voltát, hogy akkor amikor az erdőkben országszerte sok ezer tonna szemét mérgezi a környezetünket akkor mellénk állnak és válaszolnak nekünk mik a lehetőségeik, mit óhajtanak ez űgyben lépni.

Nem beszélve arról a gyalázatos tényről, hogy a legszennyezettebb erdők itt Veszprém megyében, főleg a 3. sz. V.K. területén vannak. A levélben pár útvonalat, helyszínt megemlítettem.  Ha nem hiszik szívesen körbe megyünk Önökkel is mégegyszer, de egy hét szabadságot akkor szánjanak rá. (Ennyi idő csak a lakókörnyezetünk bejárására lenne elég!!!)

Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy valódi válaszra, tettekre várunk.

Nem érdeke sem a képviselő Uraknak sem nekünk környezetvédőknek, hogy meddő vitákba, magyarázkodásokba bocsátkozzunk. Ez a levél azért született meg, mert az elmúlt napokban több százan kerestek meg azzal, hogy milyen válasz érkezett a képviselő Uraktól.

Két intelligens képviselőről van szó, ezért van egy ajánlatom. Mutassunk példát az országban, hogy mi nem gyalázkodni, magyarázkodni, üzengetni fogunk egymásnak, hanem együtt működni!!!

Lássák be jogos a felháborodása az embereknek azért, mert egy ilyen gyalázatos környzetszennyezéssel, természetkárosítással kapcsolatban Önök nem reagáltak egy betűvel sem.

Nagy tisztelettel várom érdemi levelüket, melyet azonnal meg fogok osztani azzal a több mint 400 ezer jó magyar emberrel, aki követi már az alig másfél hónapos weboldalunkat!

Jó egészséget, jó munkát, tisztelettel:

 

Eszli István

Független megyei képviselő

NRE alelnök

Az október 24-én elküldött levelem emlékeztetőül:

Tisztelt Képviselő Úr!
Nem csak mint megyei független képviselő, hanem mint a Nemzetmentő Radikális Egyesület alapító alelnöke is keresem Önt.
Bejegyzett egyesületként ugyan nemrég óta foglalkozunk nagyon aktívan a VALÓDI természet és környezetvédelemmel, de magánemberként több évtizede.
Ezért nagyon jó rálátásom van arra a gyalázatos folyamatra ami az elmúlt években olyan szintet ért el, hogy arra már nem lehet szavakat találni.
Itt Veszprém megyében, mindkettőnk lakókörzetében különösen katasztrófális a helyzet.
A természetkárosítás, az erdőkbe kihordott veszélyes hulladék és egyéb kommunális hulladék olyan mértékűvé váltak, hogy ez az állapot azonnali intézkedések sorát kell, hogy maga után vonja.
Azért keresem Önt (Önöket), mert az elmúlt hetekben az egyesületünk megye sőt országszerte járta a terepet, forgattunk, fényképeztünk, próbáltuk feltérképezni valóban annyira súlyos e a helyzet, mint ahogy azt jelzik felénk. Sajnos sokkal súlyosabb!!!
A legelszomorítóbb része pedig az ennek a gyomorfotgató környzetszennyezésnek, hogy a legszennyezettebb területeket, erdőket , itt Veszprém megyében a 3.sz V.K. területén találtuk!
Nevesítve a Pusztamiske-Tapolca, a Tapolca-Sümeg útvonalak mentén fekvő erdőkben, valamint a Sümeg környéki erdőkben.
Szakértő bevonásával arra a megállapításra jutottunk, hogy csak ezen területeken több száz tonna kommunális, veszélyes és lomis szemét szennyezi a természetet. (Ez természetesen csak egy becslés, a pontos szám ennél valószínű több)
Találtunk pozitívnak ítélhető helyszíneket is, ahol civil összefogás, szemétszedés miatt csökkent a szemét mennyisége, de ez elenyésző.
Úgy gondoljuk, hogy a sok érdek és kampányszagú, főleg politikai pártoktól látott „bezöldülés” nem segít ezen már semmit-eddig sem segített-, ezért az utolsó utáni órában megoldást kell találni!
Mint a Veszprém megyei 3.sz. választókerület Országgyűlési Képviselőjét a következőkre szeretném, szeretnénk kérni minden jó érzésű, gyermekei, unokái jővőjét féltő ember nevében.
1. Képviselőként adjon be törvénymódosítási javaslatot a környezetszennyezés és természetkárosítás miatt kiszabható büntetési tételek szigorításáért.
2.Minden lehetséges fórumon, Öntől telhetően járjon közben azért, hogy a már meglévő büntetési tételek ne csak papíron, hanem a bírói ítélkezésekben is jelenjenek meg.
3. A megyei rendőrfőkapitánnyal és katasztrófavédelemmel vegye fel a kapcsolatot mint képviselő és hivatalosan kérjen válaszokat arra, miért laposodnak el, sok esetben szünnek meg a lakossági be és feljelentések?!
Miért közli a rendőrség az egyesületünk tagjaival, szimpatizánsaival, hogy ők nem tehetnek semmit, tetten kell érni a szemetelőt, környezetszennyezőt?
Kinek? Az állampolgároknak? Nem a hatóságok dolga lenne ez.?
4. Kérjük tegyen meg mindent azért, hogy az erdő tulajdonosok, közútkezelő, önkormányzatok stb. mind legyenek kötelezve arra, hogy a tulajdonukban lévő erdőket rendszeresen felügyeljék, tisztán tartsák.
Véleményünk szerint egyik megoldás az lenne, ha közben járna, hogy megfigyelő kamerák minél nagyobb számban kihelyezésre kerüljenek a legforgalmasabb, legszennyezettebb területekre.
Ezen levelet Rig Lajos ellenzéki és Fenyvesi Zoltán kormánypárti Országgyűlési Képviselő Uraknak küldöm, mert olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyetlen V.K.-ban kettő képviselőnk is van!
Tisztelettel megköszönöm előre is felelősségteljes közbenjárását.
A téma fontosságára való tekintettel, ezen levelet egyben nyílt levélként nyilvánosságra is hozom, mert a nyilvánosság ereje jól tudjuk sokszor hozott már meglepetésszerű eredményeket.
Jó egészséget és további jó munkát kívánva, üdvözlettel,
Eszli István
Független Megyei Közgyűlési Képviselő
N.R.E. alelnök